Aynı zamanda yangın merdiven kapıları bizatihi kendiliğinden olarak kapanarak eminği sağlar. Yangın merdiven kapısına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Yangın kapıları özellikleri müntesip mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir esaslık altında derlenmiştir. Binaların yangından korunması için yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
Yangın kapısı kilidi tutturulmuşrken özen edilmesi gereken en önemli ilke panik bar ile uyumlu olması, panik bara şu demek oluyor ki yangın bapsı koluna dokunulduğu an kilidin tırı vırıa düşmesidir.
İzolasyonlu Yangın Kapılarımız sağlıklı başüstüneğu denli, şık bir görünüm esenlayabilmek ciğerin kullanılacağı mekana için bile dizayn edilebilir. Alfa Door yangın kapılarında kullanılan panik amerikan bar sistemi, yangın çabucak kapı hariçardan kilitli olsa dahi kaçışı sağlamlayacak şekilde mutasavvertır.
Binalarda kâin yangın kapıları ve esas bapların üstı keşik yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, oda bapsı olabileceği kabil, bir odanın sineindeki farklı bir göz bapsı da mümkün.
Malzeme: Yangın baplarında ekseriyetle çelik veya ahşap malzeme kullanılmaktadır. Çelik baplar daha dayanıklı ve yangına karşı henüz dayanırlıklidir.
Meydana getirilen bir binanın özelliklerine ve kullanma amacına nazaran sınırlı yapı teftiş şartlarını sağlaması gerekmektedir. Yangın Çıkış Kapısı Ülkemizde bu şartları umumiyetle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın kapılarının (ivedili çıkış baplarının) belli durumlara göre TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.
Binaların yangından korunması ile dayalı ele düzenınan yasalı prosedürlerin içerisinde yangın kapıları yönetmeliği de yan alır.
Bu sınıflandırma, yangın kapılarının ne denli süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A dershaneı bir yangın bapsı ekseriya 60 dakika, B dershaneı bir yangın bapsı ise 30 dakika boyunca yangına karşı metanet gösterebilir. Yangın bapsı seçer, bu dayanıklılık sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Yangın kapısı kolu ivedili durumlarda çıkış kolu olarak kullanılan yangın bapsı aksesuarıdır. Panik par olarak da aşina bu kollar olağan kapı kolu üzere kabil.
Fevkda bucak yer kriterlerin hepsini sağlayıcı binalar zaruri olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.
Antrparantez, evgin çıkış bapsı olarak da adlandırılan bu kapılar, normal şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Binada kâin kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden dışarıya yahut yangın merdivenlerine erişmesinı sağlayan Yangın Kapısı modelleri kendi içinde yek kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Kapıları olarak sınıflandırılmaktadır.
Tamlanan bu zaman dilimleri bir bapnın yangına ne kadar süre dayanacağını ifade etmektedir. Ama bu mevzuda tetik başlamak gerekir. Çünkü 90 zaman yangına dayanıklı olması gereken bir bapnın 30 dakika de dayanmadığı daha önce yapılan testlerde doğrulanmıştır.